Wykonanie
Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. Tym razem polecamy drożdżówki z masą budyniową, pyszną kruszonką i oczywiście
rabarbarem. Są słodkie, mięciutkie, doskonałe do zabrania do szkolnej
śniadaniówki, na podwieczorek czy piknik.Jest z nimi nieco pracy jednak możecie ją rozłożyć na dwa dni* co zdecydowanie przyspiesza całość przygotowań.*
Budyń, karmelizowany
rabarbar i kruszonkę przygotujcie dzień wcześniej i przechowajcie w lodówce.Potrzebujesz:Składniki na drożdżówki:500 g
mąki pszennej tortowej,300 ml
mleka,100 g roztopionego
masła,1
jajko,20 g
drożdży świeżych lub 10 g
drożdży suchych,2,5 łyżki
cukru,szczypta
soliBudyń waniliowy:300 ml
mleka,3
żółtka,50 g
cukru z
wanilią,20 g
mąki pszennej,20 g
mąki ziemniaczanejW blenderze zmiksuj 100 ml
mleka,
cukier z
wanilią,
żółtka, obie
mąki.Do garnuszka wlej pozostałe 200 ml
mleka i doprowadź do wrzenia. Dodaj zmiksowaną mieszankę i zagotuj jak
budyń cały czas mieszając aż do zgęstnienia.Gotowy
budyń przełóż do salaterki i przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.400 g
rabarbaru, pociętego na małe kawałki,100 g
cukru,1 łyżeczka
imbiru,2 łyżki
wodyNa małą patelnię wysyp
cukier, wymieszaj z
wodą. Podgrzewaj (nie mieszaj już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się
cukru. Kiedy
cukier się rozpuści lekko zwiększ moc palnika i gotuj do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważaj by nie przypalić). Dodaj pocięty
rabarbar,
imbir, wymieszaj. Pogotuj do momentu aż sok puszczony przez
rabarbar częściowo wyparuje. Zdejmij z palnika, wystudź.Imbirowa kruszonka:1/2 szklanki
mąki,5 łyżek
cukru,1 łyżeczka
imbiru,60 g roztopionego
masłaWszystkie składniki na kruszonkę wyrób pomiędzy palcami.Dodatkowo do posmarowania bułeczek:1
jajko wymieszane z 1 łyżką
mlekaWykonanie:Do miski rozkrusz
drożdże i zasyp je łyżką
cukru. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego!)
mleka. Wymieszaj całość do rozpuszczenia
drożdży. Dodaj 3 łyżki
mąki, wymieszaj dokładnie by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20-30 minut).Kiedy rozczyn jest gotowy, dodaj resztę składników (bez
masła) i dokładnie wyrób (może być mikserem). Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone
masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto wyrób krótko i uformuj z niego 12 okrągłych bułeczek. Układaj je na blaszkach w sporych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia (około 30 - 40 minut).Po tym czasie, używając szklanki z dość szerokim dnem zrób w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałóż około 1 łyżki budyniu
waniliowego, następnie wyłóż łyżkę karmelizowanego
rabarbaru. Posyp kruszonką.Tak przygotowane bułeczki posmaruj roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z
mlekiem (samo ciasto wokół). Piecz w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty. Wystudź na kratce.






Smacznego!*Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com