Wykonanie

Klasyczne drożdżówki o niecodziennym smaku. I nności dodaje im słodziutki, karmelizowany
rabarbar, który bez problemów można już dostać w większości sklepów i na straganach :-). Pod pyszną warstwą
rabarbaru delikatna warstwa budyniu
waniliowego, a wszystko uzupełnione
imbirową kruszonką. Większość pracy przy drożdżówkach można wykonać wieczór wcześniej, wtedy rano pozostaje nam tylko uformowanie bułeczek. Świetne na piknik czy weekendowy wypad za miasto. Bułeczki nie są nudne, bardzo smakują również dzieciom, szczególnie z kompotem
rabarbarowym!
Budyń waniliowy, karmelizowany
rabarbar i kruszonkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej.Składniki na 11 - 12 drożdżówek:500 g
mąki pszennej tortowej300 ml
mleka100 g
masła, roztopionego1
jajko20 g
drożdży świeżych lub 10 g
drożdzy suchych2,5 łyżki
cukruszczypta
soliDodatkowo:1
jajko wymieszane z 1 łyżką
mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Przygotować 2 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 11 - 12 części, każda o wadze około 70 - 80 g. Uformować okrągłe kulki (bułeczki), ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).Po tym czasie, używając szklanki z szerszym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałożyć ok. 1 łyżki budyniu
waniliowego, następnie na
budyń wyłożyć łyżkę karmelizowanego
rabarbaru. Posypać kruszonką. /przepis na
budyń, karmelizowany
rabarbar i
imbirową kruszonkę - poniżej/Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka (samo ciasto wokół). Piec w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wystudzić na kratce.
Budyń waniliowy:300 ml
mleka3
żółtka50 g
cukru z
wanilią20 g
mąki pszennej20 g
mąki ziemniaczanejW naczyniu zmiksować 100 ml
mleka,
cukier z
wanilią,
żółtka, obie
mąki (najszybciej blenderem).Do garnuszka wlać pozostałe 200 ml
mleka, doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowaną mieszankę i zagotować jak
budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.Gotowy
budyń przełożyć do salaterki i przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu. Wystudzić.Karmelizowany
rabarbar:400 g
rabarbaru, pociętego na małe kawałki (nie ma konieczności obierania)100 g
cukru z
wanilią1 łyżeczka
imbiru2 łyżki
wodyNa małą patelnię wysypać
cukier, wymieszać z
wodą. Podgrzewać (nie mieszając już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się
cukru. Kiedy
cukier się rozpuści lekko zwiększyć moc palnika i gotować do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważając, by nie przypalić). Dodać pocięty
rabarbar,
imbir, wymieszać. Pogotować do momentu aż sok puszczony przez
rabarbar częściowo wyparuje. Zdjąć z palnika, wystudzić.Imbirowa kruszonka:pół szklanki
mąki pszennej tortowej5 łyżek
cukru1 łyżeczka
imbiru60 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami. W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej
masła.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


