ßßß
Składniki:CIASTO320g mąki pszennej15g drożdży125ml wody lub mleka1 jajko1 żółtko2 łyżki domowego cukru waniliowego2 i 1/2 łyżki cukru40g masłaszczypta soliNADZIENIE40g masła4 łyżki cukru1 płaska łyżeczka cynamonuokoło 200g rabarbaru
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, 1/2 łyżki cukru, połowę letniego mleka lub wody (około 60ml) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu- masło do ciasta roztopić, ostudzić- do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe mleko lub wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tzn. podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)- pod koniec wyrastania ciasta roztopić i ostudzić masło- rabarbar oczyścić, nie pozbawiać skórki, o ile jest nieuszkodzona, podzielić na 7-8cm kawałki, każdy kawałek pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ilość rabarbaru jest orientacyjna, powinno go być na tyle, by móc umieścić na każdym kawałku ciasta po co najmniej 2 plastry)- wyrośnięte ciasto wyrobić krótko w celu odgazowania- podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm
- ciasto posmarować obficie masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu uformowanego chlebka- placek posypać cukrem i oprószyć cynamonem, podzielić nożem na 5 pasków, krojąc wzdłuż krótszego boku (powstaną pasy o długości 30cm, a szerokości 9-10cm)- na pierwszym pasku w niewielkich odstępach ułożyć plastry rabarbaru- całość przykryć drugim paskiem ciasta, ułożyć kolejne kawałki rabarbaru i dalej postępować tak samo do wyczerpania pasków ciasta i rabarbaru- ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez rabarbaru- wypełnioną ciastem foremkę przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto przed rośnięciem powinno zająć trochę więcej niż połowę wysokości formy, po wyrośnięciu chlebek powinien wypełnić całą wysokość)- wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu pozostawionym masłem (jeśli stwardnieje, ponownie je roztopić)
- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 35-40 minut do zrumienienia- upieczony chlebek pozostawić na krótko w formie do wstępnego ostygnięcia, następnie razem z papierem wyjąć na kratkę lub blat, żeby odparował (należy robić to delikatnie, bo gorące ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie)- chlebek można jeść lekko ciepły lub całkowicie ostudzony, na drugi dzień po upieczeniu można go krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, co spowoduje jego odświeżenie, choć i niepodgrzewany jest mięciutki i smaczny