ßßß

Jak maj, to koniecznie rabarbar :) Ciasto drożdżowe z kruszonką zażyczył sobie B. po naszej sobotniej wyprawie na targ (choć do dzisiaj wypomina mi spektakularną klęskę, gdy dawno temu do ciasta z rabarbarem dałam sól zamiast cukru :). Jako rekomendację napiszę, że połowa blachy zniknęła zanim dobrze wystygła. Polecam!SKŁADNIKI:500 g mąki pszennej45 g świeżych drożdży250 ml mleka100 g masła3 żółtka1 jajko150 g cukruszczypta soli600 g rabarbaru + łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonuKruszonka100 g mąki60 g masła50 g cukruZ łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i połowy mleka (lekko podgrzanego) zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, lekko wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, jajka, mąkę pszenną, resztę mleka, cukier i szczyptę soli. Ciasto dobrze zarobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić, aż podwoi swoją objętość.Rabarbar obrać, pokroić na około 1 cm kawałki, posypać cukrem i cynamonem.Kruszonka- mąkę i cukier zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać, schłodzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch poukładać lekko odsączony rabarbar oraz kruszonkę.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.
