Wykonanie
Z
serii: co znajdowało się na świątecznym
stole:)W tym roku, solidnie napieczone, więc jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego, to zapraszam.Ciasto parzone i krem, niby niewiele, a jednak. Większość osób przyrządza je z opakowania, zdecydowanie odradzam i polecam spróbowanie samemu. Poziom trudność niewielki, składniki podobne jak przy kupnym, a i radość większa przy efekcie końcowym.Spróbujesz?SKŁADNIKI:Ciasto:-1 szklanka
wody-150 g
margaryny-1 szklanka
mąki-5
jajek-szczypta
soli-szczypta
proszku do pieczeniaKrem:- 3 szklanki
mleka-300 g
masła-3/4 szklanki
cukru-2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią-4 łyżki(czubate)
mąki pszennej-4 łyżki(czubate)
mąki ziemniaczanej-2
żółtkaPRZYGOTOWANIECiasto:
Wodę zagotować z
margaryną. Garnek ściągnąć z ognia i dodać
mąkę, postawić z powrotem na gaz i ciągle mieszać przez ok. 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia, dodawać pojedynczo
jaja, następnie sol i
proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i piec osobno w 180 stopniach/ ok.30 minutKrem: 2 szklanki
mleka z dodatkiem
cukru zagotować. Pozostałe
mleko połączyć z
cukrem waniliowym,
mąką i
żółtkami i dokładnie wymieszać. Masę dodać do gotującego się
mleka i energicznie mieszać przez ok. 1 min. Odstawić do ostygnięcia i w międzyczasie utrzeć
masło do którego dodajemy ostygnięta masę.