Wykonanie
To najlepsze
czekoladowe ciasto jakie
jadłam! Wilgotne,
czekoladowe, kuszące kolorem... Do tego krem z
bitej śmietany. Przepis znalazłam tutaj i odrobinę zmodyfikowałam.
Składniki:Ciasto:3 filiżanki
mąki pszennej1,5 filiżanki
cukru4 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sodyszczypta
soli2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki
oleju2 łyżki
octu1 niepełna łyżka
kawy rozpuszczalnejKrem:1 szklanka kremówki4 łyżki
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
waniliąWszystkie suche i mokre składniki ciasto połączyć w 2 pojemnikach. Do suchych wlać mokre- nie odwrotnie- i dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki lub odrobinę większej blachy i piec 30- 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjąć z blachy, wystudzić. Przygotować krem:
mascarpone zmiksowaćz kremówką, aż masa będzie gęsta, dodać
cukier, wymieszać, wyłożyć na przepołowiene ciasto, przykryć drugą częścią. Chłodzić 2 godziny do doby (im dłużej będziemy go chłodzić, cisto będzie smacznejsze). Smacznego!A tutaj jeszcze niedzielny World Baking Day: