Wykonanie
Składniki:Ciasto:3 filiżanki
mąki pszennej2 filiżanki
cukru1/2 filiżanki ciemnego
kakao2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli2 filiżanki gorącej
wody3/4 filiżanki
oleju2 łyżki
octu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej, granulowanejKrem:5 łyżek
serka mascarpone2/3 szklanki
śmietanki 30%100 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru z
waniliądekoracja:
truskawki,
maliny,
wiśnieW misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasto. W drugiej połączyć
wodę,
kawę,
olej,
ocet i
aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30- 40 minut w 200 stopniach. Ostudzić.
Mascarpone ubić z kremówką i
cukrem, dodać ostudzoną, rozuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę, zmiksować pomownie. Krem przełożyć na ciasto, chłodzić 2- 24 godziny. Dekorować
owocami tuż przed podaniem. Smacznego!