Wykonanie
Miękkie
czekoladki o mocno
czekoladowym smaku. Miałam je zrobić dopiero w święta- z dużą ilością
rumu, dodatkiem
cynamonu i
przyprawy do pierniczków, ale pękłam, bo w domu były akurat wszystkie potrzebne składniki. Dla
trufle to przede wszystkim zapach
alkoholu, ale tym razem wykorzystałam ziarenka z
laski wanilii. Już wymyśliłam, że następnym razem będą z
wiśniowym nadzieniem, oblane
czekoladą- Wam też polecam ten przepis!
200 g
gorzkiej czekolady150 g kremówki2 łyżki
miodułyżka
masłałyżeczka
rumu lub esencji waniliowej3 łyżki gorzkiego
kakao do obtoczenia
Czekoladę, kremówkę,
miód,
masło i
wanilię lub
rum włożyć do małego rondelka lub miski i umieścić w większym pojemniku z wrzątkiem. Mieszać co jakiś czas, aż masa będzie jednolita i wystudzić. Chłodzić 6- 24 godziny. Po tym czasie łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy, w palcach (najlepiej w rękawiczkach) formować kulki i obtaczać, potrząsając miseczką, w której znajduje się
kakao. W razie potrzeby ponownie schować do lodówki. Smacznego!