Wykonanie
Ostatnie nieco chłodniejsze, mimo że przecież czerwcowe, dni zachęcają do uruchomienia piekarnika. Piątkowe wieczory pachną więc słodką lawendą i
gorzką czekoladą, po to, by za chwilę osłodzić sobotnie poranki. Kruche
ciasteczka, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a w pamięci podniebienia zostają na dłużej.
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (12
ciastek):150g
mąki pszennej razowej40g
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao100g
masła80g (płynnego)
miodu1 łyżka suszonej lawendy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Masło umieścić w naczyniu miksującym, utrzeć razem z
miodem na gładką masę - obroty 3, czas 30 sekund. Dosypać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao, lawendą.
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Wszystko dodać do
masła z
miodem, wymieszać - obroty na 3, czas 60 sekund. Z ciasta formować kulki, każdą lekko spłaszczać i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową). Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.