Wykonanie
Czekoladowe serduszka na miodzie to pyszne
ciasteczka o głębokim smaku. Idealne na prezent dla ukochanej osoby, dzieci, czy jako codzienny dodatek do
kawy.120 g
masła200 -220 g
mąki100 g
miodu1
jajko40 g
kakao100 g
czekolady gorzkiejpół łyżeczki
sodyMasło rozpuszczamy w misce z
czekoladą, dodajemy
jajko,
miód,
kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy
sodę oraz
mąkę. Ponownie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Jeśli chcemy otrzymać
ciasteczka w kształcie serduszek będziemy potrzebowali małej foremki w kształcie
serca o wysokości nie większej niż 1,5-2 centymetry. Umieszczamy foremkę na papierze do pieczenia, nakładamy łyżką od góry masę, dociskamy, zdejmujemy foremkę a następnie przy pomocy małej plastikowej deseczki spłaszczamy
ciastka do grubości około 5 mm.
Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.