ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: granola czekoladowo-kokosowa!

Breakfast's time!: granola czekoladowo-kokosowa!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam swój mały/wielki debiut. Upiekłam chlebek bananowy, kilkanaście sztuk owsiano-jabłkowych muffinek i przygotowałam czekoladowo-kokosową granolę. Po co to wszystko? Już wszystko wyjaśniam. Kilka dni temu dostałam propozycję współpracy od Smacznych Kąsków . Jest to stoisko ze zdrową i jednocześnie pyszną żywnością, które znajduje się na terenie mojej uczelni. Co tu dużo pisać - zgodziłam się, taka szansa nie zdarza się zbyt często i właściwie od razu wiedziałam, że chcę spróbować. Tak więc trzymajcie kciuki, mam nadzieję, że to, co przygotowałam będzie smakowało głodnym studentom!
Mi smakuje granola, to na pewno! Skoro już robiłam ją dla innych to jak mogłabym nie zrobić jej również dla siebie? Zawsze byłam zdania, że ta domowa, a kupna to jak niebo, a ziemia. Spróbujcie, a przyznacie mi rację i już nigdy więcej nie sięgniecie po te, które stoją na sklepowych półkach. Możecie ją dodawać do jogurtu naturalnego (tak, jak ja dzisiaj!), do gorącego mleka albo skradać garściami prosto ze słoika.
GRANOLA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA
Przepis (na bardzo duży słoik):
4szkl płatków owsianych górskich
2szkl wiórków kokosowych
2 czekolady gorzkie
4 łyżki (gorzkiego kakao)
1szkl miodu
2 łyżki masła
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić w garnuszku, dolać miód i wszystko razem podgrzać. Odstawić do ostygnięcia. Płatki owsiane, wiórki kokosowe i kakao wymieszać w misce. Dolać (chłodne już) rozpuszczone masło z miodem, wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. W tym czasie posiekać czekoladę. Gotową granolę wyjąć z piekarnika i odstawić. Gdy ostygnie dodać do niej kawałki czekolady. Przesypać do słoika, zakręcić i przechowywać w suchym miejscu. Idealna do jogurtu/mleka/owsianek.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/04/243.html