Wykonanie
Przepisy na batony,
ciastka, ciasta owsiane cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Wiem bo od dwóch lat ciasto z
płatkami owsianymi i
jogurtem naturalnym króluje na blogu :D Tym razem mam dla was wersje nieco okrojoną w postaci batonów. Bardzo pożywne, dające konkretny zastrzyk energii i do tego smaczne :D Z
płatkami, nasionami chia,
sezamem, słodzone
bananami,
miodem i
gorzką czekoladą. Z minimalną ilością tłuszczu w postaci
oleju kokosowego. Myślę że jest nie jest tak źle, co wy na to? :DSkładniki:2 szklanki
płatków owsianych1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
sezamu2 łyżki nasion chia (albo
siemię lniane)1 łyżka
kakao2 dojrzałe
banany50 g
miodu50 g
oleju kokosowego (może być zwykłe
masło)100 g
gorzkiej czekoladyForemka: 22 x 26 cm wyłożona pergaminemPotrzebne będą dwie miski. W pierwszej wymieszaj
płatki, wiórki,
sezam, nasiona chia i
kakao. Do drugiej włóż połamaną
czekoladę,
olej i
miód. Rozpuść w kąpieli
wodnej. Dodaj rozgniecione na papkę
banany i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i porządnie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 25 minut w 175*C. Przestudź i pokrój na mniejsze kawałki.