Wykonanie
Batony
kokosowe są najszybszym, najzdrowszym i najłatwiejszym do zrobienia deserem, który przygotowuję kiedy mam ochotę na coś słodkiego, pysznego, poprawiającego humor, a jednocześnie nie wywołującego wyrzutów sumienia i odkładania się
tkanki tłuszczowej.Może wydawać się to
dziwne, ale
olej kokosowy to jedyny tłuszcz, który odchudza wiem brzmi paradoksalnie , ale zapytajcie rolników z USA bo to oni, a nie naukowcy pierwsi odkryli tą wspaniałą właściwość
kokosu, było to kiedy po raz pierwszy zaczęli używać
oleju i nie wiedzieli co z nim zrobić, postanowili dać go świniom z nadzieją, że szybko przybiorą na wadze, jakie było ich zaskoczenie kiedy odkryli, że te świnie którym podawali
olej nie tylko nie przytyły, ale jeszcze schudły, szybko faktem tym zainteresowali się naukowcy, przeprowadzili badania i okazało się, że ludzie reagują podobnie, oczywiście należy pamiętać, że jest to jednak tłuszcz i nie należy przesadzać z jego spożyciem.
Składniki :- 2 szklanki
wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych)- 4 łyżki
oleju kokosowego ( może być potrzebne więcej)- 1/2 szklanki
mioduPrzygotowanie ;Wszytko wymieszać, w razie potrzeby gdy masa jest zbyt sypka dodać więcej
oleju kokosowego lub
miodu, wszystko zależy od wiórków i od konsystencji
oleju i
miodu, dodać tyle, żeby masa była dosyć zawarta, można wymieszać ręcznie lub blenderem, ułożyć na małą blaszkę ( nie starczy na wyłożenie całej wyłożyć tyle ile jest, żeby nie były zbyt cienkie ) odstawić do lodówki, żeby były twarde, później pokroić
ostrym nożem.Można zrobić polewę np przez roztopienie
gorzkiej czekolady lub przez połączenie kilki łyżek
oleju kokosowego razem z
kakaem i
miodem, świetnie smakują również bez polewy :)