Wykonanie
Inspiracją dla tego przepisu był Krem Snickers-Homemade wypatrzony u Siaśki. Robiony już dwukrotnie, absolutnie cudowny, co potwierdza chyba ilość blogów na których się często na niego natykam. Ale przy ostatniej próbie zabrakło
orzeszków ziemnych, był za to spory zapas włoskich. No więc włoskie zamiast
fistaszków. A czy coś pasuje lepiej do
orzeszków włoskich niż miód? No właśnie. Tak znalazł się wymiennik kajmaku. Przy laskowych też trochę modyfikacji, jak eksperymentować to na całego.Wyszedł krem inny, w
sumie to już nie Snickres, ale równie przepyszny. I właściwie zdrowszy, bo jakby nie patrzeć
orzechy włoskie są lepszym wyborem od ziemnych, podobnie w przypadku miodu/kajmaku. Tak, tak- lubię to sobie powtarzać gdy wyjadam ze słoika kolejną łyżeczkę. I jeszcze jedną, teraz ostatnią. No, może przed-przed ostatnią ;)Składniki-200
orzechów włoskich-100 g
orzechów laskowych-kilka kostek
gorzkiej czekolady-kilka łyżek ciemnego
kakao-150 g
miodu-szczypta
soliOrzechy włoskie podprażyć na patelni lub w mikrofalii. Używając blendera zmielić je, aż osiągną konsystencję
masła orzechowego. Dodać łyżkę
miodu i szczyptę
soli, wymieszać i przełożyć do osobnej miseczki.
Orzechy laskowe również podprażyć, zmielić na
masło. Dodać
kakao, rozpuszczoną
gorzką czekoladę i 2 łyżki
miodu, wymieszać.Do słoika nadkładać po łyżce
masła z
orzechów włoskich,
masła z
orzechów laskowych i
miodu.***In EnglishI prepared this cream inspired by Homemade Snickers recipe. I've made it twice- absolutely wonderful! But the last
time it appeared I was run out of peanuts, so I decided to supply it by walnuts and
make same
more changes. Is there anything that fits better to walnuts
than honey ? That's it . So I used it to replace caramel. I also made a little modification with hazelnuts layer.And that's how the new spread was created. Not sure if it can still be called "Snickers" , but it's definitely equally delicious. It is actually healthier because walnuts are
more nutritious
than peanuts, the same with honey instead of caramel . Oh yes - that's what I'am saying to myself when I cant't resist to take another spoon :)Ingredients( 1 jar)-1 1/3 cup walnuts( 200 g)-2/3 cup hazelnuts( 100 g)-1/4 cup dark chocolate- 3-4 T of dark cocoa-1/2 cup honeyToast walnuts in oven or microwave. Using a food procesor grind them until smooth like peanut butter. Add a tablespoon of honey and a pinch of salt, stir and put into a separate bowl.Toast hazelnuts, ground into until smooth. Add cocoa, melted dark chocolate and 2 tablespoons of honey and mix.In a jar place 1 spoon of walnut butter, 1 spoon of hazelnut butter and 1 spoon of honey. Repeat this until the jar is full :)