Wykonanie
Chłodnik litewski, czyli chłodnik z
botwinki. Możecie go przygotować na
jogurcie naturalnym,
kefirze albo
maślance i dodać ulubione dodatki i
przyprawy, jak
czosnek czy ugotowane na twardo
jajka . Gotowy chłodnik litewski możecie przechowywać przez 2- 3 dni w lodówce.
pęczek
botwinkipęczek
rzodkiewek1/2 długiego
ogórka1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
szczypiorkułyżka
soku z cytryny lub
octu500 g
jogurtu naturalnegoszczypta
soliBuraczki i
botwinkę drobno posiekać, zalać
wodą i gotować do miękkości około 10 minut.
Ogórka obrać, pokroić w grubą kostkę razem z
rzodkiewką, posiekać
koperek i
szczypior.
Buraczki zakwasić
sokiem z cytryny, wystudzić. Dodać
jogurt, warzywa,
koperek i
szczypiorek, wymieszać i doprawić
solą, schłodzić. Smacznego!