ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi z pomidorami i mozzarellą

Pieczone pierogi z pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Pieczone pierogi, tym razem z kawałkami serów, pomidorami i suszonymi ziołami to wytrawne ciasteczka z kruchego ciasta na oliwie. Sprawdzą się jako obiad- podane na gorąco, na przykład zanurzane w sosie z sera i śmietanki albo na zimno, jako przekąska na drugie śniadanie. Możecie je upiec również w formie kruchej pizzy, cienko rozwałkowując ciasto i dodając sos pomidorowy z ulubionymi dodatkami.
80 g oliwy z oliwek
łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, dodać mleko i oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.
Składniki na farsz:
250 g mozzarelli
100 g żółtego sera
2 duże pomidory
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonego chilli
szczypta pieprzu
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać. Mozzarellę, ser żółty i pomidory pokroić w drobną kostkę dodać przyprawy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, na kształt prostokąta. Podzielić na kwadraty o boku 4- 5 cm. Na połowę z nich nałożyć łyżkę farszu, przykryć kolejnym i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/08/pieczone-pierogi.html