Wykonanie
Pieczone pierogi, tym razem z kawałkami
serów,
pomidorami i suszonymi
ziołami to wytrawne
ciasteczka z kruchego ciasta na
oliwie. Sprawdzą się jako obiad- podane na gorąco, na przykład zanurzane w sosie z
sera i
śmietanki albo na zimno, jako przekąska na drugie śniadanie. Możecie je upiec również w formie kruchej pizzy, cienko rozwałkowując ciasto i dodając
sos pomidorowy z ulubionymi dodatkami.
80 g
oliwy z oliwekłyżeczka
soliMąkę wymieszać z
solą, dodać
mleko i
oliwę, zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 15- 20 minut.Składniki na farsz:250 g
mozzarelli100 g
żółtego sera2 duże
pomidory1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka suszonej
bazyliiszczypta mielonej
słodkiej paprykiszczypta mielonego
chilliszczypta
pieprzuPomidory naciąć na krzyż, sparzyć i obrać.
Mozzarellę,
ser żółty i
pomidory pokroić w drobną kostkę dodać
przyprawy, wymieszać.Ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, na kształt prostokąta. Podzielić na kwadraty o
boku 4- 5 cm. Na połowę z nich nałożyć łyżkę farszu, przykryć kolejnym i zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!