Wykonanie
To zaległa
sałatka z jesieni, takie mini-caprese z małych
pomidorków, małych kulek
mozzarelli , z
łososiem w małych kawałkach. Tylko listki
bazylii są normalnych rozmiarów. Przypomniałam sobie o niej widząc w sklepie małe
pomidorki i pomyślałam, że i teraz można będzie ją bez problemów zrobić. Jest ciekawsza w strukturze, niż klasyczne caprese a dodatek
łososia , pasującego zarówno do
sera jak i
pomidorów fajnie ją ożywia.W domu, wśród moich dzieci mam dwie opcje ulubionej caprese : córka woli tylko z
oliwą, syn chętnie zjada przyprawioną
octem winnym lub
jabłkowym. Czasem robimy ją w bardziej dekoracyjnej wersji . Do tej prezentowanej dzisiaj, ze względu na
łososia dodałam
soku z cytryny i sporo
pieprzu z młynka.10-15 dkg kulek mini-
mozzarellityle samo małych
pomidorkówok. 10 dkg
łososia w małych kawałkachlistki
bazyliisól,
pieprz z młynka
sok z cytryny wg gustu,
oliwaPomidorki i kulki
sera dzielimy na połówki, dodajemy kawałki
łososia i listki
bazylii. Posypujemy
solą i
pieprzem z młynka, polewamy lekko
sokiem z cytryny i
oliwą.Taka wersja caprese u mnie w domu cieszyła się dużym powodzeniem, mimo, że klasyczna jest jedną z ulubionych sałatek moich dzieci. Na gościach też kiedyś wypróbowałam , zrobiła wrażenie. Polecam na rodzinne ( i nie tylko ) imprezy.Smacznego !