Wykonanie
Klasyczny włoski sposób podania
pomidorów.
Sałatka najlepsza oczywiście latem - ważne są
pomidory jakie do niej dajemy. Muszą być naprawdę bardzo
pomidorowe. Moim zdaniem najlepsze są "bawole
serca" , chyba jedne z ostatnich prawdziwych
pomidorów na rynku. Taką
sałatkę robię tylko wtedy, gdy są one dostępne. Z innymi
pomidorami zdecydowanie mniej smakuje.
składniki4 duże, dojrzałe
pomidory1 - 2 kulki
mozzarelli, najlepiej bawolej1/4 szklanki
oliwy z oliwek, dodatkowo za skropienia
sól,
pieprzgarść liści
bazyliiprzygotowaniePokroić
pomidory na plastry grubości 0,6 - 1 cm i umieścić w misce. Polać
oliwą i posolić. Pozostawić do marynowania na co najmniej 20 minut , najlepiej ok godziny - puszczą pyszny sok.
Pomidory wyjąć z marynaty, powstały sok przelać np do małego słoiczka. Dodać
pieprz i wstrząsnąć aby składniki dobrze się połączyły. Pokroić
ser mozzarella na podobną grubość jak
pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian plastry
pomidora i z plastry
mozzarelli. Zalać
oliwą ze słoika, posypać
bazylią, polać jeszcze
oliwą i podawać. Smacznego!