Wykonanie
Caprese zna niemalże każdy, a ci co nie znają - zdecydowanie poznać powinni :-) Prosta i szybka przystawka, która idealnie nadaje się jako dodatek do dań z grilla, czy na imprezę. Klasyczna włoska
sałatka, zdecydowanie uwielbiana przeze mnie i mojego M. Myślę, że na takie upały sprawdzi się także jako oddzielne danie (nie wiem jak Wam, ale mi się wcale nie chce jeść) :-)
Potrzebujemy:2 średnie
pomidory1 kulkę
mozzarelliokoło 10-15 listków świeżej
bazyliioliwę z oliweksól,
pieprzPomidora i
mozzarellę kroimy na dosyć cienkie plasterki (około 4 mm) i układamy na talerzu na przemian - tak jak na zdjęciu.
Bazylię siekamy na drobne kawałki, mieszamy z
oliwą z oliwek (ilość wedle uznania).
Pomidory i
mozzarellę posypujemy sporą ilością
soli i
pieprzu i polewamy
oliwą z oliwek z
bazylią. Podajemy :) Smacznego!