ßßß Cookit - przepis na Domowe kopytka

Domowe kopytka

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Babka ...
Gulaszowa na białym winie »
Kopytka z bigosem :)
Niby nic takiego a jednak są przysmakiem moim i mojej rodziny.Małe kawałeczki łatwo włożyć do buzi i można podać je z czym chcemy . Jako dodatek lub danie główne.
ziemniaki 1kg
jajko 1 szt
mąka do zagęszczenia 1 szklanka
sól
pieprz biały mielony do smaku Kamis
1. Ugotowane, zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę.
2. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.
3.Wyrobione ciasto należy podzielić na niewielkie kawałki i uformować z nich wałki o średnicy ok. 3 cm.
4. Po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, należy pokroić je formując charakterystyczne romby.
5. Przygotowane kopytka należy gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając.
6. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kopytka są gotowe do wyjęcia.
środa, 05 lutego 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/02/wpis.html