Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto kruche z nadzieniami ...Konkurs Lubella »Drożdżówki z
makiem robiliście kiedyś ? Ja robię pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona.Pokaże wam gotowe.
Składniki na 12 drożdżówek:75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru50 dag
mąki pszennejgotowy
mak z puszki połowę puszki starczyNajpierw robię rozczyn :125 ml
mleka podgrzewam aby było letnie
Drożdż rozkruszam i dodaje do
mleka mieszam.Do miski wsypuję
mąkę , robię dołek i dodaje rozmieszane
drożdże mlekiem i
cukrem.Lekko mieszam aby zrobić zawiesinę , przykrywam ściereczką na 15 minut, rozczyn pracuje już.Rozpuszczam
margarynę dodaje do niej resztę
mleka i
cukier mieszam do rozpuszczenia i dodaje do
mąki z
drożdżami.Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1 . 1/2 godziny pod ściereczką.Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.
Posmarować ciasto nadzieniem,
Zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3 , 5 cm.
Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym
jajkiem.Przed pieczeniem wyglądają tak:
Wystarczy łyżka aby zrobić przedziałek w drożdżówce
czwartek, 27 marca 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter