Wykonanie
To wypiek mojego
męża i moich córek. Jakiś czas temu
Kuba przyniósł ten przepis od swojej koleżanki z pracy (tej samej co dała przepis na pizzę. Dorota- dzięki). W asyście naszych pociech upiekł na próbę pierwszą partię, a że drożdżówki znalazły uznanie u wszystkich domowników, zagościły u nas na stałe. To już tradycja, że jak mają być drożdżówki to ja umywam ręce, ustępuję miejsca w kuchni i czekam:)Oryginalny przepis jest z
makiem, ale próbowaliśmy też z
kremem czekoladowym (typu nutella) i
dżemem. Te ostatnie najmniej nam smakowały, natomiast
mak z nutellą wykorzystujemy zamiennie.Składniki:pół kg
mąki pszennej220 ml
mleka (ciasta)+ 4 łyżki ciepłego
mleka do rozrobienia
drożdży1/3 szklanki
cukruszczypta
soli25 g
drożdży1/3 kostki
masłamak (najlepiej gotowa masa z puszki, z dużej puszki ok 1/3) lub
krem czekoladowy (nutella)Najpierw rozkruszamy
drożdże w ciepłym
mleku, dodajemy łyżeczkę
cukru, i odstawiamy, aż wyrosną. W tym czasie podgrzewamy
mleko z
masłem, do rozpuszczenia
masła (
mleko nie może być gorące, tylko ciepłe). Do przesianej
mąki dodajemy
mleko z
masłem,
cukier, szczyptę
soli, i sprawdzamy czy ciasto nie jest za gorące, jeśli ma odpowiednią temperaturę dodajemy
drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być raczej gęste, jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę
mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie, na blacie obsypanym
mąką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, dość cienko. Smarujemy masą, aż po brzegi, przecinamy na pół wzdłuż krótszego
boku i rolujemy oba kawałki. Każdy z nich dzielimy na bułeczki (ok 5-6 cm). Drożdżówki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, góra-dół na ok 15 minut.smacznego