ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem

nazwa

Wykonanie

To wypiek mojego męża i moich córek. Jakiś czas temu Kuba przyniósł ten przepis od swojej koleżanki z pracy (tej samej co dała przepis na pizzę. Dorota- dzięki). W asyście naszych pociech upiekł na próbę pierwszą partię, a że drożdżówki znalazły uznanie u wszystkich domowników, zagościły u nas na stałe. To już tradycja, że jak mają być drożdżówki to ja umywam ręce, ustępuję miejsca w kuchni i czekam:)
Oryginalny przepis jest z makiem, ale próbowaliśmy też z kremem czekoladowym (typu nutella) i dżemem. Te ostatnie najmniej nam smakowały, natomiast mak z nutellą wykorzystujemy zamiennie.
Składniki:
pół kg mąki pszennej
220 ml mleka (ciasta)+ 4 łyżki ciepłego mleka do rozrobienia drożdży
1/3 szklanki cukru
szczypta soli
25 g drożdży
1/3 kostki masła
mak (najlepiej gotowa masa z puszki, z dużej puszki ok 1/3) lub krem czekoladowy (nutella)
Najpierw rozkruszamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, i odstawiamy, aż wyrosną. W tym czasie podgrzewamy mleko z masłem, do rozpuszczenia masła (mleko nie może być gorące, tylko ciepłe). Do przesianej mąki dodajemy mleko z masłem, cukier, szczyptę soli, i sprawdzamy czy ciasto nie jest za gorące, jeśli ma odpowiednią temperaturę dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być raczej gęste, jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie, na blacie obsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, dość cienko. Smarujemy masą, aż po brzegi, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i rolujemy oba kawałki. Każdy z nich dzielimy na bułeczki (ok 5-6 cm). Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, góra-dół na ok 15 minut.
smacznego
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/drozdzowki-z-makiem