Wykonanie
Zamiast tradycyjnego makowca warto zrobić w tym roku gwiazdę ;)Łatwo się dzieli i bardziej świątecznie wygląda.Smaczna wyjdzie też w wersji z jakimś
kremem czekoladowym typu Nutella zamiast
maku.
Przepis pochodzi z bloga Grunt To PrzepisSkładniki:500g
mąki pszennej2
jajka + 1 do smarowania180ml letniego
mleka5 łyżek
cukru2 łyżki
masła1/3 kostki świeżych
drożdży300 g masy makowej (lub sł oiczek nutelli)
Masło z
mlekiem lekko podgrzać (np. w mikrofalówce). Dodać
drożdże, łyżeczkę i łyżeczkę
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. minut.W oddzielnym naczyniu ubić z
cukrem jaja na puszystą masę.Do miski przesiać
mąkę. Dodać ubite
jaja oraz rozczyn
drożdżowy. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę, miskę oprószyć
mąką i zostawić w niej ciasto na godzinę w ciepłym miejscu.Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na równe
okręgi.Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej (lub nutell i), pozostawiając ok. 1 cm brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie docisnąć brzegi placków, aby się skleiły .Ciasto pokroić na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. (najłatwiej podzielić na 4 i ponownie każdy fragment 2
razy na pół). Każdy nacięty kawałek przekręcać raz w lewo, raz w prawo żeby wyszedł wzorek gwiazdy (niżej zdjęcia). Sklejać ze sobą na dole po 2 fragmenty.Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.