ßßß
Nie wiem, czy tak smakują oryginalne precelki? Słodkie, delikatne. Niestety, nie jadłam nigdy prawdziwych precli, więc nie mam porównania. Ale wszystkie szybko zniknęły, więc chyba posmakowały...Składniki na 16 precelków:100 g masła, roztopionego300 ml mleka100 g cukru15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżychokoło 700 g mąki pszennejUwaga: w składzie ciasta nie ma jajek.Ponadto:1 jajko, do posmarowaniasuchy mak do posypaniaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie podzielić na 16 równych części, uformować z nich precelki. Tutaj można znaleźć instrukcję zawijania precelków.Precelki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.Piec przez 12 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).
Przepis Icy Provkok.