ßßß Cookit - przepis na Precelki

Precelki

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czy tak smakują oryginalne precelki? Słodkie, delikatne. Niestety, nie jadłam nigdy prawdziwych precli, więc nie mam porównania. Ale wszystkie szybko zniknęły, więc chyba posmakowały...
Składniki na 16 precelków:
100 g masła, roztopionego
300 ml mleka
100 g cukru
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
około 700 g mąki pszennej
Uwaga: w składzie ciasta nie ma jajek.
Ponadto:
1 jajko, do posmarowania
suchy mak do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie podzielić na 16 równych części, uformować z nich precelki. Tutaj można znaleźć instrukcję zawijania precelków.
Precelki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej (ciasto powinno podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec przez 12 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis Icy Provkok.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/precelki