Wykonanie
Ukochane drożdżówki moich chłopaków, robię je bardzo często z różnymi nadzieniami.0,5 kg
mąki pszennej30 gram
drożdży70 gram
cukru1 szklanka ciepłego
mleka1
jajo50 gram stopionego, schłodzonego
masłamały słoiczek nutelli1 rozbełtane
jajo do posmarowania
W ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły.Do
mąki,
cukru i
cukru waniliowego,
jaja, tłuszczu dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 13-15 równych części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 10x15 cm, w górnej części kładziemy nutellę, dolną część dzielimy na 5 paseczków.
Następnie górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi.
Następnie paseczki zawinąć do góry jakby "obejmując" zawiniątko z nutellą.
Drożdżówki układamy na blasze przykrytej pergaminem, zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy je rozbełtanym
jajem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.