ßßß Cookit - przepis na Buchty drożdżowe

Buchty drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli zostało Wam trochę drożdży polecam wypróbowanie poniższego przepisu (znaleziony na tym blogu). Bułeczki są rewelacyjne, idealne na śniadanie. Swoje zrobiłam z mniejszej ilości składników (30 g drożdży, pozostałe składniki pomniejszone proporcjonalnie) i wyszło mi 6 bułek (blaszka o średnicy 24 cm).
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
50 g drożdży
pół szklanki cukru
szklanka mleka
3 jajka
pół kostki masła (100 g)
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min.
Masło rozpuścić.
Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat/ matę silikonową i dzielimy na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk.
Z każdej części formujemy bułeczki (można je nadziać np. powidłami) i układamy w formie do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną.
Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia można formę przykryć folią aluminiową, aby bułeczki zbytnio się nie przypiekły.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/10/buchty-drozdzowe.html