Wykonanie
Witam WszystkichNiby już wiosna, a za oknem jakby zima, ale jak to mawiają w marcu jak w garncu, a z domu jednak trzeba się ruszyć do pracy, na uczelnię czy też do szkoły. A żeby się ruszyć to najpierw trzeba się posilić śniadaniem, dlatego dzisiaj upieczemy słodkie bułeczki.Potrzebne Nam będą:
Składniki na 15 bułeczek1/2 kg
mąki pszennej5 łyżek
masła1
jajko1/4l
mleka50g
drożdzypaczka
cukru wanilinego50g
cukruDo miski dodajemy najpierw suche składniki i mieszamy następnie pozostałe i wygniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie z ciasta wydzielamy bułeczki, zaznaczając na wierzchu nożem krzyżyk.
Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Gotowe bułeczki możemy zajadać, ja najbardziej lubię je z
serkiem topionym.