ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze

Kluski na parze

nazwa

Wykonanie

Co region, to inna nazwa.
Jedni jedzą na słodko, drudzy na wytrawni. Cóż, ja od dziecka, znam je pod nazwą "bułki na parze" i jem na słodko. Dżem, duszone jabłko z miodem, cynamonem i rodzynkami czy jogurt owocowy.
Przygotowane w dobrym towarzystwie i przy filmie smakują najlepiej.
50dkg mąki pszennej
30g drożdży
łyżka cukru
szklanka mleka
2 jajka
50g masła
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło. Ciasto musi być porządnie i długo wyrabiane.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formujemy kuleczki. Gotujemy na parze ok 10min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/kluski-na-parze-pampuchy-parowance.html