Wykonanie
Co region, to inna nazwa.Jedni jedzą na słodko, drudzy na wytrawni. Cóż, ja od dziecka, znam je pod nazwą "
bułki na parze" i jem na słodko.
Dżem, duszone
jabłko z
miodem,
cynamonem i
rodzynkami czy
jogurt owocowy.Przygotowane w dobrym towarzystwie i przy filmie smakują najlepiej.50dkg
mąki pszennej30g
drożdżyłyżka
cukruszklanka
mleka2
jajka50g
masłaZ ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru i łyżki
mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na 10 min, żeby
drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka i zaczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione
masło. Ciasto musi być porządnie i długo wyrabiane.Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Z ciasta formujemy kuleczki. Gotujemy na parze ok 10min.Podajemy z ulubionymi dodatkami.