Wykonanie
Brioche
makowe na poczekaniu, czyli szybkie
drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym
masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków!
Dziwne jak porcja
maku może zmienić smak wypieku. Brioche
makowe są wspaniałe!
Składniki:2 łyżki
cukru25 g
drożdży400 g
pszennej mąki125 g letniego
mleka3
jajka + 1 do posmarowania170 g miękkiego
masła1 ½ łyżeczki
soli50 g
makuRozpuść
drożdże w
mleku z dodatkiem
cukru. Dodaj
mąkę tak aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej
śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę
mąki i
jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie
masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i złóż kilka
razy w kopertę. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią
maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym
jajkiem i posyp resztą
maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw brioche do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.