ßßß Cookit - przepis na Brioche makowe na poczekaniu

Brioche makowe na poczekaniu

nazwa

Wykonanie

Brioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe!
Składniki:
2 łyżki cukru
25 g drożdży
400 g pszennej mąki
125 g letniego mleka
3 jajka + 1 do posmarowania
170 g miękkiego masła
1 ½ łyżeczki soli
50 g maku
Rozpuść drożdże w mleku z dodatkiem cukru. Dodaj mąkę tak aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy w kopertę. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw brioche do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Źródło:http://codojedzenia.pl/brioche-makowe-na-poczekaniu