Wykonanie
Dawno nie było
drożdżowych wypieków, więc
pora naprawić ten błąd ;-). Ponieważ moje starsze dziecko jest wielbicielem
cebularzy, padło hasło: pieczemy cebularze, tylko, żeby nie były takie oszczędne jak w sklepie ! Oszczędne chyba nie są, ale, żeby już było całkiem na bogato, to do części dodałam start
żółty ser. Połączenie
maku z
cebulą uważam za fantastyczne.Cebularze wywodzą się z Lubelszczyzny, były wypiekane już za czasów Karola Wielkiego. W niektórych źródłach podaje się, że ich ojczyzną jest Zamojszczyzna. Jak czytałam, w tym temacie zdania są podzielone. Jedno jest pewne, w 2007 zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. I jedno nie ulega wątpliwości, są bardzo smaczne !Składniki:500 g
mąki pszennej50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szklanka letniego
mleka2
jajka1 łyżeczka
soli4
cebule60 g
masła3 łyżki
makumasło do smażenia
Wykonanie:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki
mleka, dodajemy
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Masło rozpuszczamy w drugiej połowie
mleka.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości
masła. Po wyłączeniu ognia dodajemy
mak i lekko solimy. Odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy jedno
jajko, wlewamy rozpuszczone
masło i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania elastycznego gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym
jajkiem, układamy
cebulę z
makiem.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy cebularze około 20-25 minut.