ßßß Cookit - przepis na Domowy keczup na zimę

Domowy keczup na zimę

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Naleśniki z malinami
Domowy makaron smażony z ... »
Jest pracochłonny i najlepiej go robić kiedy chłodno na dworze bo będzie gorąco . Sporo czasu potrzeba by zgęstniał do pożądanej konsystencji . Sos nie jest tak gęsty i gładki jak ten kupny (którego główną bazą jest cukier), ale na pewno dużo zdrowszy i naturalny.
4 wielkie obrane cukinie ( po obraniu i wydrążeniu środka ma być 2,5 kg)
20 ząbków czosnku
3 kg pomidory
papryka czerwona i zielona po 4 sztuki każdego koloru
3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis
1 szklanka cukru
150 ml czerwonego octu winnego Jamar
3 łyżeczki papryki węgierskiej Royal Brand
1 łyżeczka pieprzu kolorowego Kamis
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki Curry indyjskie - Specjalite Kamis
1 . Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
2 . Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
3 . Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .
4 . Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .
5 . Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.
6 .Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .
7 . Gotowałam na małym ogniu mieszając .
8 . Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz już ugotowane .
9 . Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .
10 . Zmieściło się wszystko czosnek obrałam i pokroiłam, do keczupu dopiero teraz dodałam(pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )
11 . Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam godzinę .
12 . Gorący keczup wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)
czwartek, 29 sierpnia 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/08/Domowy-keczup-na-zime.html