Wykonanie
4 kg podłużnych
pomidorów2
cebule4 ząbki
czosnku50
octu winnego1 łyżka
soli3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
papryki chiliWykonanie:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby
pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, pokrojone w kostkę
cebule i wszystkie
przyprawy.Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku
pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli
ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania.