Wykonanie
Gdy za oknem gorąco to najchętniej jemy coś chłodnego. Posiłek w czasie obiadu powinien być pożywny i zdrowy... Myślę, że dobrym rozwiązaniem są sałatki z dodatkiem
makaronu, orkiszu,
ryżu lub
kaszy.Dziś polecam szybką
sałatkę z
makaronem,
szpinakiem, parowanym
filetem z indyka...Szybka
sałatka do pracy i nie tylko...
składniki:400 g liści
szpinaku50 g pestek
dynii1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowego150-200 g
filetu z indyka (może być z
kurczaka) pokrojonego w paskikilka
suszonych pomidorów z zalewy w paseczki
ogórek kiszony120 g kolorowej
papryki1 szklanka ugotowanego
makaronusos:4-5 łyżek zalewy z
suszonych pomidorów4-5 łyżek
octu winnego -
ziołowego1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruświeżo zmielony
kolorowy pieprz1/2 łyżeczki
ziół (np.prowansalskich)WykonanieLiście
szpinaku umyć, osuszyć; większe porwać na kawalki
Pestki dynii zrumienić na suchej patelni, przesypać do miseczkiPatelnię natrzeć ząbkiem
czosnku, nalać
olej, rozgrzaćPaski fileta wrzucić na patelnię, podsmażyć mieszając aż się przyrumieniDodać liście
szpinaku i chwilkę poddusić. Przełożyć do miski.Dodać
pomidory i
paprykę pokrojoną w paski,
ogórka pokrojonego w kostkę i
makaron.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać nim
sałatkę i delikatnie wymieszać.Przed podaniem posypać
pestkami dynii.
Smacznego!