Wykonanie
Jakiś czas temu miałam przyjemność poznać Ewę - autorkę MojeTworyPrzetwory . Jej strona jest
absolutną kopalnią pomysłów na
przetwory i była pierwszą, która przyszła mi do głowy, gdy szukałam pomysłu na
pomidory. Znalazłam domowy
ketchup. Nie byłoby w tym nic
dziwnego, gdyby nie to, że absolutnie nie lubię "sklepowego"
ketchupu i nie używam go do niczego. Postanowiłam sprawdzić czy domowy mnie zauroczy - bo przecież nawet jeśli nie, chętni do konsumpcji na pewno się znajdą :)Przygotowałam pół porcji, czyli 2 kg
pomidorów i wyszło mi 5 niedużych słoiczków, ale podaję przepis na całość (czyli powinno wyjść ok. 10 słoiczków). Zredukowałam trochę ilość
octu, a co za tym idzie byłam również bardziej ostrożna z
cukrem. Warto jednak tego ostatniego dodawać do smaku. Uważajcie też z
cynamonem, zwłaszcza jeśli za nim nie przepadacie, ja następnym razem chyba jednak go pominę ;) Ale następny raz zdecydowanie będzie. Dodałam też jedną
papryczkę chilli więcej, a jeśli chcecie zrobić wersję pikantną, spokojnie możecie dodać jeszcze więcej.
Ketchup będzie smakował też wyśmienicie, jeśli dodacie do niego suszonych
ziół, ale te można również domieszać do konkretnego słoiczka po otwarciu.
Ketchup absolutnie nie przypomina tych dostępnych w sklepach. Będzie też doskonały jako sos do pizzy :)Składniki:- 4 kg dojrzałych
pomidorów - najlepiej odmiany z dużą ilością miąższu- 6 ostrych czerwonych papryczek- 1,5 kg
cebuli- 2 główki
czosnku- 250 ml
octu winnego z
białego wina- 10 łyżek
cukru- 6 łyżek
oleju-
sól do smaku (2 - 3 łyżki)- 10 ziarenek
ziela angielskiego- 10 ziarenek
pieprzu czarnego- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka
imbiruPrzygotowanie:1. Do garnka wrzucamy sparzone i obrane ze skórki
pomidory. Dodajemy przekrojone na pół i oczyszczone z nasion papryczki oraz umytą i pokrojoną na cztery części
cebulę. Podlewamy
wodą (ok. 1 cm na dnie) i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny.2. Po tym czasie należy je przetrzeć przez sito, najlepiej gęste, metalowe. Ja najpierw potraktowałam gorącą papkę blenderem, żeby było łatwiej.3. Do powstałego przecieru dodajemy
cynamon,
imbir, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego. Doprawiamy
solą. Jak
pisałam wyżej warto uważać również
cynamonem i także doprawić nim całość do smaku. Gotujemy pół godziny, jeśli trzeba to ponownie doprawiamy.4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiamy
cukrem, mieszając za każdym razem dokładnie, żeby się rozpuścił. Wlewamy
ocet oraz
olej. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.5. Po tym czasie
ketchup należy ponownie zagotować i na najmniejszym ogniu zredukować jego objętość do momentu uzyskania pożądanej gęstości. U mnie nastąpiło to, gdy pojawiły się gejzery i zagroził ubrudzeniem całej kuchni, czyli po około 3 godzinach. Wyciągamy
ziele angielskie i
pieprz.6. Gorący
ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami. Słoiki pasteryzujemy 20 minut i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.Jeśli szukacie pomysłów na swoje słoiczki, serdecznie Wam polecam MojeTworyPrzetwory !