ßßß Cookit - przepis na Ciabatta z wołowiną i aromatycznym serem

Ciabatta z wołowiną i aromatycznym serem

nazwa

Wykonanie

Pieczywo jadam dość rzadko dlatego jeśli już zawita na mój stół to nie może to być najzwyklejsza kanapka z serem. Tym razem postanowiłem przygotować kanapkę obiadową ze wspaniałym stekiem z antrykotu i aromatycznym serem Stilton - obiad gotowy w kilka minut, nie można nie skorzystać!
Składniki:
1 ciabatta, najlepiej z mojego przepisu :-)
1 stek z antrykotu, ok. 200-250 g
1 spora garść rukoli
2 łyżeczki musztardy
50 g aromatycznego sera (u mnie Stilton z karmelizowaną cebulą)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
krem balsamiczny do podania
Umyty stek osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć z obu stron oliwą i posolić. Na mocno rozgrzanej patelni z oliwą smażyć stek po 2 minuty z każdej strony. Następnie wrócić do strony, która była smażona jako pierwsza i powtórzyć smażenie po 30-60 sekund z każdej strony (w zależności od stopnia wysmażenia jaki chcecie uzyskać). Usmażony stek zdjąć z patelni, oprószyć pieprzem i odłożyć na 2 minuty, aby odpoczął.
Ciabattę przekroić w poprzek na pół, ułożyć ją miąższem w dół na patelni, na której smażony był stek. Gdy się lekko zrumieni ułożyć połówki pieczywa na talerzu i każdą kromkę posmarować łyżeczką musztardy. Na niej ułożyć po połowie rukoli i po połowie steka pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm. Na mięso ułożyć pokruszony ser. Całość oprószyć pieprzem i skropić kremem balsamicznym.
Smacznego :-)
Inne kanapkowe propozycje:
Grillowana ciabatta z oscypkiem i żurawiną
Kanapka z krewetkami - na śniadanie
Grillowana ciabatta z łososiem
DOBRE RADY :-)
Możecie użyć dowolnego białego pieczywa, ale własnoręcznie upieczone będzie smakować najlepiej. Może to być ciabatta lub bagietka .
Jeśli nie przepadacie za wołowiną usmażcie pierś kurczaka.
Stilton to brytyjski ser pleśniowy. Ciężko go zastąpić jakimś innym serem, ale w tym konkretnym przypadku możecie użyć naszego polskiego Lazura . Chodzi o ser z pleśniowym przerostem, twardy, który da się pokruszyć. Gorgonzola się tutaj nie przyda, jest zbyt kremowa.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/01/kanapka-z-wolowina-i-serem-stilton.html