Wykonanie
Kiedy nie mam pomysłu na obiad albo czasu na zbyt długi pobyt w kuchni,zawsze sięgam po
makaron. Ten przepis, w różnych wariacjach wybieram najczęściej.Dodatkiem może być
mięso mielone (obowiązkowo wołowe),
szynka,
pieczarki lub pokrojone w plasterki
parówki. Jeżeli obiad ma być naprawdę ekspresowy, pojawia się wersja bez dodatków.Podstawą są tu dobre
pomidory. :)
Składniki:500g
makaronu pennepuszka
pomidorów (oczywiście najlepiej pelati, ja
daję 2 puszki, bo lubię dużo sosu)2 ząbki
czosnkułyżka
oliwy z oliwekbazyliaoreganosólcukier1/2 kulki
mozzarelliWykonanie:W rondelku podgrzać
oliwę.
Czosnek pokroić w plasterki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Uważać, żeby temperatura nie była zbyt wysoka i
czosnek nie zbrązowiał. Przysmażony
czosnek usunąc. Teraz wlać
pomidory. Ja wcześniej miksuję, ale nie jest to konieczne. Dodać
sól i odrobinę
cukru, żeby przełamać kwaśny smak
pomidorów. Dusić ok. 15 minut. Dodać
zioła, najlepiej świeże.
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Gorący wrzucić spowrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać sos i startą na tartce
mozzarellę. Wszystko energicznie wymieszać, aż
ser sie rozpuści i sos będzie miał jednolitą konsystencję. Smacznego :)