Wykonanie
Pewnie niejedna z Was próbowała wykorzystać farsz do pierogów ruskich w naleśnikach.Ja robiłam to niejednokrotnie i szczerze mówiąc, smak średnio przypadł mi do gustu.Tym razem jednak postanowiłam dodatkowo obsmażyc naleśniki w
jajku i
bułce tartej, czyli jak klasyczne krokiety.To był strzał w 10! Chrupiaca skóra zrobiła swoje. Ruskie krokiety przypominają trochę kotlety ziemniaczane, dlatego z pewnością można je podać np. z sosem i surówką z
kiszonej kapusty.
Składniki:naleśniki1
jajko2 szklanki
mleka2 szklanki
wodyszczypta
soli1 łyżka
olejuszczypta
soliok. 0,5 kg
mąkifarsz1 kg
ziemniaków25 dkg
sera białego1 łyżka
masła1
cebulasólpieprz białyponadto
olej1
jajkobułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki, a na koniec, stopniowo dosypuję
mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja powinna przypominać dosyć rzadką
śmietanę.Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na
olej dodany do ciasta.
Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z
serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do
ziemniaków. Dodać podsmażoną na
maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym
jajku i
bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym
oleju.