ßßß
Składniki:naleśniki1 jajko2 szklanki mleka2 szklanki wodyszczypta soli1 łyżka olejuszczypta soliok. 0,5 kg mąkifarsz1 kg ziemniaków25 dkg sera białego1 łyżka masła1 cebulasólpieprz białyponadtoolej1 jajkobułka tarta
Wykonanie:Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w głębokiej misce i zmiksować. Ja najpierw mieszam mokre składniki, a na koniec, stopniowo dosypuję mąkę. Nigdy jej nie ważę, tylko sprawdzam czy ciasto jest już właściwe. Konsystencja powinna przypominać dosyć rzadką śmietanę.Smażyć naleśniki na dość dużym ogniu. Jeżeli macie teflonową patelnię nie potrzeba już żadnego tłuszczu, ze względu na olej dodany do ciasta.Ziemniaki ugotować. Przestudzić. Wymieszać razem z serem. Teraz całość przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać podsmażoną na maśle cebulkę. Posoloić i popieprzyć do smaku.Przygotowanym farszem nadziewać naleśniki. Następnie obtoczyć je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.