Wykonanie
Jak dla mnie ruskie pierogi to tak zwany podwójny obiad, ponieważ można je jeść zarówno zaraz po zagotowaniu, a także, tak jak ja lubię je najbardziej, podsmażone! Ale największa zaletą pierogów jest to, że można je zamrozić, a wtedy mamy gotowy obiad na inny dzień. A Wy jakie lubicie najbardziej?
SkładnikiCiasto:450g
mąki1
jajko3/4 szklanka ciepłej
wodyszczypta
soli1 łyżka
olejuNadzienie:500 g ugotowanych
ziemniaków200 g
białego sera100g
słoniny (lub 2 łyżki
oleju )1
cebulasól i
pieprzDodatkowo :
masło lub
olej do podsmażenia pierogów oraz
cebulaFarsz:
Ziemniaki ugotuj i wystudź. Następnie
ser i
ziemniaki zmiel w maszynce do
mięsa bądź użyj praski.
Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na wcześniej wytopionej
słonince. Do
cebuli dodaj
ziemniaki i
ser, wszystko wymieszaj i dobrze dopraw.Ciasto:
Mąkę,
jajko,
olej i
sól łączymy ze sobą, powoli dolewając
wodę, zagniatamy do momentu, aż cisto będzie sprężyste. Blat/stolnice podsyp
mąką, ciasto podziel na pół, rozwałkuj na grubość ok. 2-3mm.W rozwałkowanych plackach wytnij szklanką kółka. Na każde z nich nałożyć na środek farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej
wody. Pierogi gotuj przez kilka minut, do ponownego zagotowania się
wody. Po ugotowaniu wykładamy je z
wody i układamy tak, aby nie skleiły się ze sobą.Na patelni rozgrzewamy
masło lub
olej, wrzucamy pierogi i podsmażamy przez kilka minut. Do pierogów możemy podać podsmażoną
cebulkę.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji Czas na pierogi!