ßßß Cookit - przepis na Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

nazwa

Wykonanie

Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) U mnie w domu Tato niejadek z przyjemnością je pałaszuje nawet przez kilka dni z rzędu, co jest swoistym ewenementem, wiedząc, że zupy z poprzedniego dnia już nie zje. Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki i gdy nasz niejadek ma już co jeść, my możemy sobie poeksperymentować :)
Składniki na farsz:
40 dkg sera białego półtłustego
1.2 kilograma ziemniaków
2 średnie cebule
2 sztuki oleju
10 dkg słoniny
sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto:
1 kg mąki wrocławskiej
2 żółtka
1 łyżeczka miękkiego masła
gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i razem z serem przepuścić przez praskę. Cebulę i słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i 2/3 przełożyć do farszu. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami. Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/ruskie-pierogi_22.html