Wykonanie
Niewiele jest osób, które nie lubią ruskich pierogów, choć zdarzyć się też może i tak, że zwyczajnie żadnych nie lubią. Ja osobiście nie znam :) U mnie w domu Tato niejadek z przyjemnością je pałaszuje nawet przez kilka dni z
rzędu, co jest swoistym ewenementem, wiedząc, że zupy z poprzedniego dnia już nie zje. Na ruskie pierogi jest tyle przepisów ile osób, które je robią. My nie lubimy kwaśnych i proporcji 2,5 do 1 się trzymamy. Zawsze z Mamą robimy mały zapasik do zamrażarki i gdy nasz niejadek ma już co jeść, my możemy sobie poeksperymentować :)
Składniki na farsz:40 dkg
sera białego półtłustego1.2 kilograma
ziemniaków2 średnie
cebule2 sztuki
oleju10 dkg
słoninysól i
pieprz do smakuSkładniki na ciasto:1 kg
mąki wrocławskiej2
żółtka1 łyżeczka miękkiego
masłagorąca
woda - tyle ile przyjmie ciasto
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i razem z
serem przepuścić przez praskę.
Cebulę i
słoninę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoto i 2/3 przełożyć do farszu. Doprawić
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Z w/w składników w międzyczasie zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć
mąką. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu.W dużym garnku zagotować
wodę, dodać płaską łyżeczkę
soli i łyżkę
oleju.Na wrzącą
wodę wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać okraszone skwarkami. Smacznego !