ßßß Cookit - przepis na Lasagne

Lasagne

nazwa

Wykonanie

Lasagne, to jedno z niewielu dań, które uwielbiam jeść,
ale nie lubię robić.
Jednak w taki dzień jak dziś, robi się wszystko dla ukochanych osób,
a jestem pewna, że to danie najbardziej chcieliby widzieć na walentynkowej kolacji.
Przepisów na lasagne jest pewnie tyle, co gospodyń.
Dla mnie dwie rzeczy są konieczne, aby lasagne smakowała jak powinna:
sos beszamelowy i surowe płaty makaronu - muszą ugotować się w sosie.
Składniki:
sos pomidorowy
2 puszki krojonych pomidorów
300 g mielonej wołowiny
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, tymianek, pieprz
sól
sos beszamelowy
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
sól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowej
ponadto
20 dkg sera edamskiego
kulka mozarelli
250 g makaronu lasagne
oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.
Wrzucić wołowinę. Smażyć około 10 minut. Dodać pomidory i przyprawy, sól i odrobinę cukru. Dusić około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Ser zetrzeć na tarce a mozarellę pokroić w plastry.
Przygotować beszamel. Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wylać cienką warstwę sosu beszamelowego. Na niej układać płaty makaronu. Wszystkie szczeliny wypełniać połamanym makaronem. Wylać część sosu pomidorowego, posypać częścią startego sera i plastrami mozarelli. Polać beszamelem. Układać warstwy, aż do skończenia sosów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180C.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/02/Lasagne.html