Wykonanie
Lasagne, to jedno z niewielu dań, które uwielbiam jeść,ale nie lubię robić.Jednak w taki dzień jak dziś, robi się wszystko dla ukochanych osób,a jestem pewna, że to danie najbardziej chcieliby widzieć na walentynkowej kolacji.Przepisów na lasagne jest pewnie tyle, co gospodyń.Dla mnie dwie rzeczy są konieczne, aby lasagne smakowała jak powinna:
sos beszamelowy i surowe płaty
makaronu - muszą ugotować się w sosie.
Składniki:
sos pomidorowy2 puszki krojonych
pomidorów300 g mielonej
wołowiny1 mała
cebula2 ząbki
czosnkubazylia,
tymianek,
pieprzsólsos beszamelowy3 łyżki
masła3 łyżki
mąki650 ml
mlekasól,
pieprz biały, szczypta
gałki muszkatołowejponadto20 dkg
sera edamskiegokulka
mozarelli250 g
makaronu lasagne
oliwa do smażenia
Sposób wykonania:Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek.Wrzucić
wołowinę. Smażyć około 10 minut. Dodać
pomidory i
przyprawy,
sól i odrobinę
cukru. Dusić około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Ser zetrzeć na tarce a
mozarellę pokroić w plastry.Przygotować beszamel.
Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać
mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część
mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym
mlekiem. Dodać
sól,
pieprz biały i
gałkę muszkatołową.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Na dno wylać cienką warstwę
sosu beszamelowego. Na niej układać płaty
makaronu. Wszystkie szczeliny wypełniać połamanym
makaronem. Wylać część
sosu pomidorowego, posypać częścią
startego sera i plastrami
mozarelli. Polać beszamelem. Układać warstwy, aż do skończenia
sosów.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180C.Smacznego :)