Wykonanie
Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia z tym posiłkiem , skończyło się to na tym że
pies ukradł z blatu cały ugotowany
makaron przygotowany do wyłożenia w gęsiarce ;p było to i śmieszne i traumatyczne zarazem. Niemniej jednak wszystko
potem się już udało i wyszło pysznie :) Tym razem już obeszło się bez obecności czworonogów i na spokojnie mogłam się pobawić w przygotowywanie tak fajnego obiadu. Po załączonym zdjęciu widać że danie to rozpływa się nie tylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :DSkładniki:
makaronu lasagne,
oliwa,
ser żółty lub
mozarella,
sos pomidorowy: 0,5 kg
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki
czosnku, 2 duże
cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki
pomidorów lub
pomidorów z puszki,
zioła:
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
papryka ostra;
sos beszamelowy: 2 łyżki
masła, 2 łyżki
mąki, 500 ml
mleka, szczypta
gałki muszkatałowej,
sól,
pieprz.Przygotowanie:1. Przygotowujemy
sos pomidorowy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z
olejem wrzucamy
cebulę, dodajemy
mięso oraz wyciskamy
czosnek.2.
Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
oregano, a także
bazylią.3. Przygotowujemy
sos beszamelowy. Rozpuszczamy 2 łyżki
masła, dodajemy 2 łyżki
mąki, mieszamy. Dodajemy zimne
mleko, mieszamy aby
mąka się rozpuściła i nie było grudek, ok 5minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatałową.4. Podgotowujemy
makaron w osolonej wodzie z łyżką
oliwy.5. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, układamy warstwowo kolejno
makaron,
sos pomidorowy,
makaron oraz
sos beszamelowy, posypujemy
serem żółtym lub
mozarellą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp ok 200* C, pieczemy ok 30min.
About Antolka Jakuszkowa