Wykonanie
Dziś proponuję ciasto, które może być ozdobą każdego stołu.
Bakaliowo-
orzechowe blaty przełożone pyszną
chałwową masą.We wnętrzu chowają się biszkopciki
kakaowe nasączone
kawą z
alkoholem.A całość wieńczy
pomarańczowa galaretka, która przełamuje smaki."Delicja" oprócz tego, że pięknie wygląda i wybornie smakuje, to jeszcze cudownie pachnie.Dostojnie, elegancko, pysznie.Bardzo polecam :)
Składniki:ciasto:8
białek3
żółtka1 szkl
cukru200 g drobno posiekanych
orzechów włoskich80 g
wiórków kokosowych2 pełne łyżki
mąkigarść
rodzynek1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa chałwowa:300 g miękkiego
masła250 g
chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam
orzechową z kawałkami
orzechów)5
żółtek1,5 szkl.
mleka100 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
cukru wanilnowegoponadto:16
biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki"150 ml mocnej
kawy30 ml
likieru kawowego lub
migdałowego2
galaretki pomarańczoweSposób wykonania:Przygotować ciasto.
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce
cukru i miksować, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier się rozpuści. Następnie doodać
żółtka. Zmiksować. Kolejno wsypać
orzechy,
rodzynki, wiórki,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 2 równe części. Blachę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.Przygotować masę.Szklankę
mleka i
cukier zagotować.
Żółtka zmiksować z
cukrem waniliowym, dodać
mąkę i pozostałe
mleko. Zmiksować.Na gotujące się
mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.Przykryć i odstawić do ostygnięcia.Miękkie
masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną
chałwę. Cały czas miksować. Następnie po 1 łyżce wystudzonego budyniu.Powinna powstać gładka, puszysta masa.Odłożyć 3 łyżki masy, a pozostałą podzielić na 1/2. Jedną częścią posmarować pierwszy blat ciasta.
Biszkopty namoczyć w wystudzonej
kawie z
likierem (jeśli użyjecie
kakaowych, moczcie je dłużej niż normalne ). Układać je na
masie.Na
ciastka wyłożyć drugą część masy. Wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostawionym wcześniej kremem.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej
wody. Gdy zaczną tężeć wyłożyć je na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić co najmniej 1 godzinę.Nie podawać prosto z lodówki, ciasto najlepiej smakuje, gdy masa ma temp. pokojową.Smacznego :)