ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję ciasto, które może być ozdobą każdego stołu.
Bakaliowo-orzechowe blaty przełożone pyszną chałwową masą.
We wnętrzu chowają się biszkopciki kakaowe nasączone kawą z alkoholem.
A całość wieńczy pomarańczowa galaretka, która przełamuje smaki.
"Delicja" oprócz tego, że pięknie wygląda i wybornie smakuje, to jeszcze cudownie pachnie.
Dostojnie, elegancko, pysznie.
Bardzo polecam :)
Składniki:
ciasto:
8 białek
3 żółtka
1 szkl cukru
200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
80 g wiórków kokosowych
2 pełne łyżki mąki
garść rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa chałwowa:
300 g miękkiego masła
250 g chałwy waniliowej lub orzechowej (dałam orzechową z kawałkami orzechów)
5 żółtek
1,5 szkl. mleka
100 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru wanilnowego
ponadto:
16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki"
150 ml mocnej kawy
30 ml likieru kawowego lub migdałowego
2 galaretki pomarańczowe
Sposób wykonania:
Przygotować ciasto.
Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukru i miksować, aż masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier się rozpuści. Następnie doodać żółtka. Zmiksować. Kolejno wsypać orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Blachę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.
Przygotować masę.
Szklankę mleka i cukier zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Zmiksować.
Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.
Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Cały czas miksować. Następnie po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
Powinna powstać gładka, puszysta masa.
Odłożyć 3 łyżki masy, a pozostałą podzielić na 1/2. Jedną częścią posmarować pierwszy blat ciasta.
Biszkopty namoczyć w wystudzonej kawie z likierem (jeśli użyjecie kakaowych, moczcie je dłużej niż normalne ). Układać je na masie.
Na ciastka wyłożyć drugą część masy. Wyrównać i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostawionym wcześniej kremem.
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wyłożyć je na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki i schłodzić co najmniej 1 godzinę.
Nie podawać prosto z lodówki, ciasto najlepiej smakuje, gdy masa ma temp. pokojową.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Ciasto-Delicja.html