Wykonanie
Dla osób lubiących
krówki ,
orzechy i słodkości :)
Składniki6 jajszkl.
mąkiszkl.
cukru1 łyżeczka proszku bo pieczenia2 łyżki
kakaoWkładka orzechowa25 dkg.
orzechów włoskich mielonych3/4 szkl.
cukru5
białek (
żółtka zostawić do masy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejMasa z
żółtek1/2 szkl. zwykłego
mleka1/2 szkl.
cukru30 dkg.
masła5
żółtekspirytus do smaku
Krówkaokoło 15-20 dkg.
orzechów włoskich krojonychpuszka
mleka skondensowanego słodzonegoSposób przygotowania
BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, ubijać do rozpuszczenia się
cukru, dodać po jednym
żółtku.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać, porcjami dodawać do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu,
biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.WKŁADKA ORZECHOWA:
Białka ubić, dodać
cukier, ubijać do rozpuszczenia się
cukru.
Mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
orzechami, delikatnie połączyć z ubitymi
białkami. Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto
kakaowe, piec około 30 minut w temp. 175-180 *C.MASA Z
ŻÓŁTEK: Do
żółtek wsypać
cukier i dobrze rozmieszać, wlać
mleko, mieszając zagotować (masa ma wygląd zwarzonej, taka właśnie ma być) przelać na sitko i wystudzić.
Masło ( koniecznie dobrej jakości ) utrzeć, do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną, na koniec dodać
spirytus do smaku.
KRÓWKA:
Mleko w puszce wstawić do garnka (nie otwierając puszki), wlać
wodę zakrywając całą puszkę, przykryć i gotować 2-3 godziny (można użyć gotowej masy krówkowej) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone
orzechy, wymieszać. (resztę
krówki zużyć do innych celów)PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część
biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z
żółtek – wkładka orzechowa –
krówka z
orzechami -
biszkopt kakaowy – pozostała część masy z
żółtek, można udekorować wiórkami z
czekolady albo krojonymi
orzechami.Publikacja
Przepis został opublikowany w „PrzyślijPrzepis” nr. 01/2013 za co serdecznie dziękuj i zachęcam do kupna tego numeru :)