Wykonanie
Nazwałam moje ciasto od
kawy nesca espiro, gdyż powstało z jej udziałem. Puszysty
biszkopt w połączeniu z pyszną masą
orzechową i kawałkami
wiśni, niesamowicie rozpieszcza podniebienie...Składniki na
biszkopt5 jaj4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki zmielonych na
mąkę orzechów włoskich lub
migdałów4 łyżki
cukruszczypta
soli1/4 szklanki wrzącej
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie
biszkoptuFormę 35 cm. x 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ubijamy
jajka na sztywno z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania, dodajemy łyżkę
cukru, by utrwalić pianę.
Żółtka z
cukrem i gorącą
wodą miksujemy na puszysty krem. Masę
żółtkową mieszamy delikatnie z
białkami przy pomocy łyżki i dodajemy partiami wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy całość, przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na ok. 25 - 30 minut.Składniki masy orzechowej1
masło 250 gram2
żółtka (
białka można dodać do
biszkoptu, zyskując większą ilość piany a tym samym bardziej puszysty
biszkopt)200 gram posiekanych
orzechów (Powinno się je sparzyć wrzątkiem lub uprażyć na patelni)0,5 litra
mleka4 czubate łyżki
cukrubudyń śmietankowy1 łyżka
kakao holenderskiego1 łyżka
mąki pszennejWykonanie masy orzechowej2/3 ilości
mleka zagotowujemy z
cukrem, od czasu do czasu mieszając.
Budyń i
mąkę dobrze wyrabiamy w pozostałej ilości zimnego
mleka i dodajemy do wrzątku. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy z ognia. Zaraz po ugotowaniu budyniu, wrzucamy doń dwa
żółtka i jeszcze raz dobrze mieszamy. Kiedy
budyń ostygnie, dodajemy go partiami do
masła i miksujemy. Na koniec wsypujemy
orzechy (można dodać kieliszek
alkoholu) i dzielimy masę na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy
kakao i mieszamy.Kiedy
biszkopt stygnie można przygotować szklankę mocnej
kawy nesca espiro (2 łyżeczki granulek lub więcej na szklankę wrzątku).
Kawę słodzimy dwoma łyżeczkami
cukru. Oprócz
kawowego ponczu przygotowujemy
syrop z 2/3 szklanki
wody, soku z połowy
cytryny, 2 łyżeczek
cukru i niewielką ilością
alkoholu).
Biszkopt przekrawamy na dwa płaty. Spodni płat nasączamy zimnym
kawowym ponczem, smarujemy
dżemem wiśniowym z kawałkami
wiśni i wykładamy nań krem
kakaowy. Przykrywamy drugą częścią
biszkoptu, którą nasączamy
cytrynowym ponczem. Ciasto Espiro pokrywamy jasnym kremem i posypujemy posiekanymi
orzechami włoskimi. Wypiek powinien trafić do lodówki na kilka godzin, gdyż jego smak z minuty na minutę jest coraz lepszy. Połączenie smaku
kawy,
orzechów,
wiśni i delikatnego
biszkoptu sprawia podniebieniu niesamowitą frajdę. Polecam.