ßßß Cookit - przepis na Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi stąd nie była bym sobą gdybym go nie zmodyfikowała....
250 gram mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
150 gram mąki ziemniaczanej
5 małych jaj
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej
200 gram margaryny o niskiej zawartości tłuszczu tzw.light
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru ( użyłam trzcinowego)
3 płaskie łyżki kakao plus 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Margarynę zmiksować z cukrem na puszystą masę- i tu uwaga, mój cukier niestety nie był drobny więc nie uzyskałam puszystej masy maślano-cukrowej jednak nie wpłynęło to na efekt końcowy.
Mąki i proszek przesiać.
Do masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując,następnie dodać mleko i wodę gazowaną.
Ciągle miksując dodawać po łyżce mąki.
Połowę masy wylać do foremki.
Do drugiej połowy dodać kakao i łyżkę mleka.
Ciemną masę wylać na jasną. Przemieszać widelcem-ja zrobiłam to dość niezdarnie jak widać.
Piec około 60 minut w 170 stopniach.
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2013/10/ciasto-marmurkowe.html