Wykonanie
Przepis pochodzi stąd nie była bym sobą gdybym go nie zmodyfikowała....250 gram
mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella)150 gram
mąki ziemniaczanej5 małych jaj1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody gazowanej mineralnej200 gram
margaryny o niskiej zawartości tłuszczu tzw.light2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 szklanka
cukru ( użyłam trzcinowego)3 płaskie łyżki
kakao plus 1 łyżka
mlekaWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Margarynę zmiksować z
cukrem na puszystą masę- i tu uwaga, mój
cukier niestety nie był drobny więc nie uzyskałam puszystej masy
maślano-cukrowej jednak nie wpłynęło to na efekt końcowy.
Mąki i proszek przesiać.Do masy dodawać po jednym
jajku ciągle miksując,następnie dodać
mleko i
wodę gazowaną.Ciągle miksując dodawać po łyżce
mąki.Połowę masy wylać do foremki.Do drugiej połowy dodać
kakao i łyżkę
mleka.Ciemną masę wylać na jasną. Przemieszać widelcem-ja zrobiłam to dość niezdarnie jak widać.Piec około 60 minut w 170 stopniach.