Wykonanie

Pyszne i delikatne w smaku, podobne do kopytek, ale podawane na słodko, z
masłem i
bułką tartą lub
cukrem i
cynamonem...Składniki:50 dag ugotowanych
ziemniaków50 dag
sera twarogowego2
jajkaok. 1 szkl.
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanejmasłobułka tartasólWykonanie:
Ziemniaki i
ser przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać
mąkę,
jajka, szczyptę
soli i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką, uformować gruby wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć, tępą strona noża zrobić kratkę, krajać w skośne kawałki szerokości ok.2 cm. Leniwe wrzucać partiami na wrzącą osoloną
wodę, zamieszać, przykryć. Gdy się zagotują, wybierać łyżką cedzakową na półmisek. Polać stopionym
masłem, zmieszanym ze zrumienioną
bułką tartą i posypać
cukrem.Smacznego :-)