ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna pizza na razowym cieście

Dietetyczna pizza na razowym cieście

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« KONKURS WALENTYNKOWY
Bułki pszenno-razowe na ... »
W Międzynarodowy dzień Pizzy nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić domowej Pizzy!!! :)
Taka domowa jest bardziej syta i można położyć na wierzch co się chce !!! a nie tylko z pośród składników, które proponuje nam karta w restauracji.
Jednak z racji tego, że zaczęłam dietować, to musiałam znaleźć rozwiązanie dla tego pysznego dania.
No i jest!!!
Razowy spód - bogaty w błonnik, sycący. Na wierzchu masa warzyw, a ser zastąpił serek wiejski, który tez świetnie się topi :)
Z podanych składników wychodzą dwie nieduże pizze. Każda z nich to ok. 300kcal - licząc wszystkie składniki.
Ja zjadłam trochę więcej niż pół i już byłam napchana - bardzo polecam !!! Szczególnie dla dietujących :)
Składniki na ciasto:
150g mąki pszennej razowej
50g mąki pszennej jasnej
15g drożdży
pół łyżeczki cukru
70ml letniej wody
1 mała płaska łyżeczka soli
przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypać mąki i sól. Wlać garujące drożdże oraz 70 ml wody. Zagnieść ciasto.
Uformować je w kulę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i uformować spód pod pizze (najlepiej na papierze do pieczenia).
Spód posmarować sosem pomidorowym i dodać dodatki wg uznania.
U mnie aby ograniczyć kaloryczność był serek wiejski, papryka, pomidor, cebula, pieczarka, chuda szynka drobiowa i trochę fety.
Posypujemy ziołami.
Wyłożoną dodatkami ciasto wykładamy na gorącą blachę z wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 o C. Piec ok 25-30 minut.
SMACZNEGO!!!
czwartek, 09 lutego 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/02/Dietetyczna-pizza-na-razowym-ciesciei.html