Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« KONKURS WALENTYNKOWY
Bułki pszenno-
razowe na ... »
W Międzynarodowy dzień Pizzy nie mogłam się oprzeć aby nie zrobić domowej Pizzy!!! :)Taka domowa jest bardziej syta i można położyć na wierzch co się chce !!! a nie tylko z pośród składników, które proponuje nam karta w restauracji.Jednak z racji tego, że zaczęłam dietować, to musiałam znaleźć rozwiązanie dla tego pysznego dania.No i jest!!!
Razowy spód - bogaty w błonnik, sycący. Na wierzchu masa warzyw, a
ser zastąpił
serek wiejski, który tez świetnie się topi :)Z podanych składników wychodzą dwie nieduże pizze. Każda z nich to ok. 300kcal - licząc wszystkie składniki.Ja zjadłam trochę więcej niż pół i już byłam napchana - bardzo polecam !!! Szczególnie dla dietujących :)Składniki na ciasto:150g
mąki pszennej razowej50g
mąki pszennej jasnej15g
drożdżypół łyżeczki
cukru70ml letniej
wody1 mała płaska łyżeczka
soliprzyprawy:
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskieDrożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej
wody, dodać
cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż
drożdże zaczną pracować.Do miski wsypać
mąki i
sól. Wlać garujące
drożdże oraz 70 ml
wody. Zagnieść ciasto.Uformować je w kulę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i uformować spód pod pizze (najlepiej na papierze do pieczenia).Spód posmarować
sosem pomidorowym i dodać dodatki wg uznania.U mnie aby ograniczyć kaloryczność był
serek wiejski,
papryka,
pomidor,
cebula,
pieczarka,
chuda szynka drobiowa i trochę
fety.Posypujemy
ziołami.Wyłożoną dodatkami ciasto wykładamy na gorącą blachę z wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 o C. Piec ok 25-30 minut.SMACZNEGO!!!czwartek, 09 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter