Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
RAZOWE MUFFINKI Z
BUDYNIEM I ...Bułeczki
razowo - żytnie »
Mój pierwszy
chleb na zakwasie. Niestety wyszła trochę klapa, bo zwyczajnie klapł ;)W smaku bardzo dobry - jak prawdziwy chlebek z piekarni z chrupiąca skórką, ale chyba źle go złożyłam, bo tak jak widać na zdjęciu się rozpłaszczył. Ale cóż - pierwsze
śliwki robaczywki :PJednak ta mała porażka nie była przeszkodą do tego aby moi znajomi zjedli cały chlebek jeszcze ciepły. Najbardziej smakował im ze
smalcem i z samym
masłem :)Jutro przymierzam się do innego przepisu - może wyjdzie lepiej :Pprzepis zaciągnięty z moich wypiekówSkładniki:1 szklanka zakwasu żytniego2/3 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody2 łyżki roztopionego
masła1 łyżka
cukru1 płaska łyżka
soli3 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka świeżych
drożdżyDrożdże rozpuścić z
cukrem w 1/4 szklanki letniej
wody. Dosypać 3 łyżki
mąki i dobrze wymieszać. Kiedy
drożdże będą wyrastały, do zakwasu doprowadzonego do temperatury pokojowej dodajemy ciepłe
mleko,
mąkę,
sól i dodać wyrośnięte
drożdże. Pod koniec wyrabiania dodać
masło i zagnieść.Pozostawić ciasto w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości.Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i uformować bochenek. Pozostawić go do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
Jak bochenek urośnie do rozmiarów dwukrotnie większych przenieśc go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną
otrębami. (polecam posmarować go przed pieczeniem
jajkiem rozmieszanym z odrobiną
mleka oraz posypać
makiem).Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 o C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 o C i piec jeszcze ok. 20 minut.Studzić na kratce.SMACZNEGO !!!P.S. Właśnie robię bułeczki z różnych pomieszanych mąk :) Jutro pochwalę się efektem :)
czwartek, 24 listopada 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter