ßßß Cookit - przepis na Chleb mleczny na zakwasie

Chleb mleczny na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« RAZOWE MUFFINKI Z BUDYNIEM I ...
Bułeczki razowo - żytnie »
Mój pierwszy chleb na zakwasie. Niestety wyszła trochę klapa, bo zwyczajnie klapł ;)
W smaku bardzo dobry - jak prawdziwy chlebek z piekarni z chrupiąca skórką, ale chyba źle go złożyłam, bo tak jak widać na zdjęciu się rozpłaszczył. Ale cóż - pierwsze śliwki robaczywki :P
Jednak ta mała porażka nie była przeszkodą do tego aby moi znajomi zjedli cały chlebek jeszcze ciepły. Najbardziej smakował im ze smalcem i z samym masłem :)
Jutro przymierzam się do innego przepisu - może wyjdzie lepiej :P
przepis zaciągnięty z moich wypieków
Składniki:
1 szklanka zakwasu żytniego
2/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/4 szklanki letniej wody. Dosypać 3 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Kiedy drożdże będą wyrastały, do zakwasu doprowadzonego do temperatury pokojowej dodajemy ciepłe mleko, mąkę, sól i dodać wyrośnięte drożdże. Pod koniec wyrabiania dodać masło i zagnieść.
Pozostawić ciasto w misce przykrytej ściereczką do podwojenia objętości.
Po tym czasie lekko wyrobić ciasto i uformować bochenek. Pozostawić go do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
Jak bochenek urośnie do rozmiarów dwukrotnie większych przenieśc go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypaną otrębami. (polecam posmarować go przed pieczeniem jajkiem rozmieszanym z odrobiną mleka oraz posypać makiem).
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 o C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 o C i piec jeszcze ok. 20 minut.
Studzić na kratce.
SMACZNEGO !!!
P.S. Właśnie robię bułeczki z różnych pomieszanych mąk :) Jutro pochwalę się efektem :)
czwartek, 24 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/Chleb-mleczny-na-zakwasie.html