Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Pierniki ozdobne już ozdobione :LEBKUCHEN »
Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta...więc czas na pieczenie pierniczków!!! :)Tym razem prawdziwych!!! :) Przemiło się wałkuje ciasto, przeświątecznie się wycina
ciasteczka :)Zachęcam wszystkich, bo to nie lada zabawa!!!Po samym upieczeniu pierniki są mięciutkie, ale po chwili twardnieją. Trzeba je potrzymać w puszce około dwóch tygodni, aby znów zmiękły, więc już czas na Wasze wypieki :)Dziś zdjęcia świeżo upieczonych, a niebawem kiedy zmiękną - polukrowanych i przyozdobionych :)Składniki:3 i 1/3 szklanka
mąki1/3 szklanki
cukru pudru3/4 szklanki płynnego
miodułyżka stołowa
sody1
jajko125g
masła lub
margarynyprzyprawa do piernika (dałam całe opakowanie
przyprawy korzennej Dr. Oetkera - 40g)Wszystkie składniki suche, tj.
mąkę,
cukier puder,
sodę i
przyprawę korzenną wymieszać ze sobą. Dodać
miód,
jajko i roztopiony tłuszcz.Zagnieść jednolita masę. Rozwałkować na blacie podsypanym
mąką. Nie wsadzajcie ciasta do lodówki, bo wtedy się rozrywa. Paradoksalnie dużo bardziej elastyczne jest kiedy pozostanie ciepłe.I najfajniejsza rzecz - WYKRAWANIE !!! :)
Pierniczki wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 o C na 7-8 minut. Wcześniej można w nie powkładać
migdały i
orzechy.Po upieczeniu i wystygnięciu pierniki trzeba schować do szczelnej puszki albo słoika aby zmiękły i poczekały do lukrowania :)SMACZNEGO!!!
czwartek, 08 grudnia 2011, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter