Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Chleb na zakwasie piwnym - ...
Mięsne przekąski w cieście ... »
Kolejny sernik - to chyba moje ulubione ciasto :)Zawsze się udaje i można je modyfikować na różne sposoby.Ten szczególnie polecam!Pomimo tego, że jest to sernik pieczony, to smakuje trochę jak na zimno. Jest puszysty i mięciutki, lekko
waniliowy z orzeźwiającą
brzoskwinią. Spód raczej półkruchy.Bardzo letni!Przepis mój własny :)Składniki na spód:250 g
mąki125 g zimnego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaaromat waniliowyWszystkie składniki szybko zagnieść. UWAGA !!! CIASTO JEST BARDZO LEPIĄCE! Nie dosypujcie
mąki!Ja włożyłam
między dwie warstwy folii spożywczej, rozwałkowałam na płasko i włożyła ten placek do zamrażarki na 15 minut. Później wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia i piekłam w piecu rozgrzanym do 200 o C przez 15 minut.Jeśli wolicie tradycyjny sposób, to kulę z ciasta włóżcie do lodówki na minimum godzinę i wyklejcie formę.W
między czasie kiedy spód będzie się piekł, przygotowujemy masę
serową.
Składniki na masę
serową:1 kg
sera twarogowego sernikowego125 g
masła1 szklanka
cukruopakowanie
cukru waniliowego3
żółtka (
białka ubić na sztywno w osobnej misce)
aromat waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanejpuszka
brzoskwiń w syropieŻółtka utrzeć mikserem z
cukrem,
cukrem waniliowym i
masłem na puszystą masę. Dokładać do niej po łyżce
twarogu cały czas miksując. Dodać aromat i
mąkę ziemniaczaną.Kiedy masa będzie już puszysta dokładać po łyżce ubitej piany z białej i lekko wymieszać szpatułką aby nie złamać puszystości piany.Wylać masę na podpieczony spód.Rozłożyć na nią
brzoskwinie z
syropu pokrojone w kosteczkę, lekko dociskając, tak aby wyrównały się z masą. (Zostawić kilka połówek do dekoracji)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 o C na 60 minut.Po tym czasie wyłączyć piec, otworzyć piekarnik i studzić tak sernik przez przynajmniej 15 minut.Kiedy zupełnie ostygnie, udekorować
brzoskwiniami i zalać
galaretką.SMACZNEGO !!!
poniedziałek, 09 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter