ßßß Cookit - przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami

puszysty sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Chleb na zakwasie piwnym - ...
Mięsne przekąski w cieście ... »
Kolejny sernik - to chyba moje ulubione ciasto :)
Zawsze się udaje i można je modyfikować na różne sposoby.
Ten szczególnie polecam!
Pomimo tego, że jest to sernik pieczony, to smakuje trochę jak na zimno. Jest puszysty i mięciutki, lekko waniliowy z orzeźwiającą brzoskwinią. Spód raczej półkruchy.
Bardzo letni!
Przepis mój własny :)
Składniki na spód:
250 g mąki
125 g zimnego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
Wszystkie składniki szybko zagnieść. UWAGA !!! CIASTO JEST BARDZO LEPIĄCE! Nie dosypujcie mąki!
Ja włożyłam między dwie warstwy folii spożywczej, rozwałkowałam na płasko i włożyła ten placek do zamrażarki na 15 minut. Później wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia i piekłam w piecu rozgrzanym do 200 o C przez 15 minut.
Jeśli wolicie tradycyjny sposób, to kulę z ciasta włóżcie do lodówki na minimum godzinę i wyklejcie formę.
W między czasie kiedy spód będzie się piekł, przygotowujemy masę serową.
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego sernikowego
125 g masła
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka ( białka ubić na sztywno w osobnej misce)
aromat waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń w syropie
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Dokładać do niej po łyżce twarogu cały czas miksując. Dodać aromat i mąkę ziemniaczaną.
Kiedy masa będzie już puszysta dokładać po łyżce ubitej piany z białej i lekko wymieszać szpatułką aby nie złamać puszystości piany.
Wylać masę na podpieczony spód.
Rozłożyć na nią brzoskwinie z syropu pokrojone w kosteczkę, lekko dociskając, tak aby wyrównały się z masą. (Zostawić kilka połówek do dekoracji)
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 o C na 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piec, otworzyć piekarnik i studzić tak sernik przez przynajmniej 15 minut.
Kiedy zupełnie ostygnie, udekorować brzoskwiniami i zalać galaretką.
SMACZNEGO !!!
poniedziałek, 09 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/puszysty-sernik-z-brzoskwiniami.html